top of page
Nyheter_Bakgrund.png

Affärsänglarna i Malmö ökar säkerheten för investerare

Uppdaterat: 3 mars 2022

Affärsänglarna i Malmö ingår ett samarbete med Open Banking-företaget Nordigen för att ge ytterligare värde så som ökad säkerhet och mindre kostnader till potentiella investerare genom företagets öppna API:er.Affärsänglarna i Malmö är ett nystartat bolag med syftet att göra fler vanliga människor till affärsänglar genom tidiga investeringar i lokala företag och startups. Genom att gå in tidigt, får investeringarna större genomslag och ger även investerarna bättre utdelning. Målet är att företaget, tillsammans med de anslutna affärsänglarna, ska investera i cirka fem till sju startups per år. För att göra detta, krävs det dock att processen är så smidig som möjligt:


– Ett problem med finansbranschen är att den fortfarande är så pass analog. Jag skulle vilja sticka ut hakan och säga att den inte riktigt hängt med i den digitalisering vi ser i samhället och inom så många andra branscher. Det är väldigt mycket pappersarbete och hantering som innebär administrativa avgifter som ofta äter upp en del av de pengar som, i detta fall, investeras och som dessutom är väldigt tidskrävande, säger Sami Sulieman, grundare av Affärsänglarna i Malmö.


Sami Sulieman uppskattar att det traditionella analoga sättet att hantera transaktioner kan äta upp så pass stor del som 20 procent av investeringarna – pengar som nu istället går direkt till investeringar, utan mellanhänder. Nordigens API:er är fullständigt PSD2-kompatibla, och bättre tillgång till öppna bankdata innebär att Affärsänglarna lättare kan finansiera fler startups:


– De pengar som våra affärsänglar investerar ska gå till just investeringar och inte administrativt arbete. Många aktörer upplever sig som digitala för att de lagt in en blankett digitalt – men det är fortfarande en PDF, ett analogt dokument. Ska man genuint kunna demokratisera investeringar i tidigt skede måste hela processen end-to-end vara digital, det kostar ofta för mycket att kunna hantera processen. Det handlar inte bara om att underlätta, utan är också en fråga om trovärdighet, säger Sami Sulieman.


Investerarna kommer även att gynnas av en säkrare anslutning till sina bankdata, eftersom deras bankuppgifter aldrig kommer att delas med tredje part. Affärsänglarna i Malmö har själva skapat infrastrukturen som Nordigens Open Banking-lösning bygger på. På så vis har de full kontroll över tekniken såväl som över säkerheten:


– Att vi har även teknisk kompetens in-house gör att vi inte behöver förlita oss på en utomstående aktör. Det handlar i slutändan om säkerhet, säger Sami Sulieman.

Nordigen använder officiella PSD2-mandaterade bank-API:er som är väldokumenterade och ingår i standarder som godkänns av tillsynsmyndigheter:

– PSD2 genomfördes för att ge enkel tillgång till öppna bankdata, och vi är glada att Affärsänglarna i Malmö med hjälp av vår lösning inte bara kan ge luft under vingarna åt småföretag, utan hjälpa startups att få sina vingar att växa överhuvudtaget, säger Rolands Mesters, vd och medgrundare av Nordigen.

Comentários


bottom of page