top of page
Nyheter_Bakgrund.png

De vill samla 1000 personer för ängelinvesteringar i Malmö: “Svårt utan kontakter”

Hoppas kunna genomföra 3-4 investeringar om året inledningsvis.Att entreprenörer utanför Stockholms innerstad kan ha svårt att hitta kapital är ingen nyhet vid det här laget. Det har Breakits kartläggning över riskkapitalets begränsade flöden visat, liksom de många nyheterna om hur svårt det är att ta sig in i de nätverk som krävs för att locka investeringar. Några som tror sig ha en lösning på problemet är Helena och Sami Sulieman. De har tidigare grundat fintechbolaget Plexian som börsnoterades i April i år och har tidigare drivit flera bolag tillsammans under 12 års tid.


“Vi insåg att vi är bra på att starta bolag och att få dem till nya nivåer. Vi startade Plexian 2017 och stötte på många hinder längs vägen när vi sökte kapital. Vi funderade på vad det är som gör att man inte når kapitalet idag, och vi insåg att det är ganska svårt att göra det om man inte har kontakterna kring Stockholm och Stureplan”, säger Helena Sulieman.


Vill samla 1.000 personer


De båda entreprenörerna bestämde sig därför att starta bolaget Affärsänglarna i Malmö, med syftet att samla människor som är intresserade av att investera i den här typen av bolag. Men istället för att samla affärsänglarna med större tillgång till kapital, så har bolaget valt att rikta sig mot människor som har tillgång till och kan tänka sig att lägga mindre summor på investeringar.

“Målet är att nå 1000 affärsänglar, de som inte sitter på flera miljoner. Man betalar en medlemsavgift på 1000 kronor i månaden till föreningen och tillsammans bygger vi ett nätverk som kan investera i Malmö med omnejd.” Utöver det hoppas man att medlemmarna också ska vilja investera utöver själva medlemsavgiften.

“De änglar vi vänder oss till ska ha en disponibel inkomst och kunna avvara de här 1000 kronorna i månaden, men säg också kanske 20 000 per år. Därför vi inte heller vill ha 100 änglar i nätverket, för då måste man investera mer för att det ska bli något”, säger Helena Sulieman.


Stora risker med ängelinvesteringar


När det gäller riskerna med att ängelinvestera, där du alltså går in i bolag i ett väldigt tidigt skede, så menar Helena Sulieman att det som alltid finns risken att bolag inte lyckas.

“Vissa bolag kommer så klart inte att bli något. Men uppsidan ska komma av att man investerar i de andra casen också, de som faktiskt blir någonting. Men man ska vara medveten om risken som det innebär att investera”, säger hon och fortsätter.

“När vi har tittat på det här så ska vi investera i bolag där vi tror att vi kan leverera en exit på sikt. Änglarna ska också gå in med en investeringshorisont

I dagsläget har Affärsänglarna i Malmö samlat ett 70-tal medlemmar. Helena och Sami Sulieman har själva gått in i två bolag utöver sitt egna entreprenörskap, ett glassbolag med namnet Köld och innovationsbolaget Fixkam.


Tanken är att investera 10-12 miljoner kronor i tre till fyra bolag i år och grundarna hoppas på att varje investerare ska vilja gå in i tre till fem bolag om året i snitt. Det finns däremot inget krav på hur många bolag man ska investera i som ansluten medlem.

Comments


bottom of page