top of page
Nyheter_Bakgrund.png

Investerarnätverk vill skapa små affärsänglar

Entreprenörerna Helena och Sami Sulieman, som bland annat grundat börs aktuella Plexian, har startat ett nätverk för små affärsänglar i Malmö. Verksamhetsidén är att ge småsparare möjlighet att investera i startups och samtidigt ge entreprenörer tillgång till kapital.Tanken är att göra vanliga människor till affärsänglar. Flera studier tyder på att ängel investeringar är extremt lönsamt, mellan 22 och 27 procents avkastning, men för att göra den typen av investering måste du redan vara förmögen. Vår modell bygger på att många småsparare investerar tillsammans, säger Sami Sulieman.

I dagsläget har Affärsänglarna i Malmö omkring sjuttio medlemmar. Målet är att växa till ett nätverk med tusen investerare.

- Vi har valt att begränsa det till tusen personer då vi vill ha en nära relation till våra änglar och är väldigt selektiva. Eftersom målet är att demokratisera den här typen av investeringar i väldigt tidiga skeden vill vi inte gå ut i massmedia och brösta oss.


Vi vill inte attrahera kapitalet i Stockholm och bli en del av etablissemanget, vi vill utmana det, säger han.


Verksamheten finansieras delvis av de medlemsavgifter som tas ut av affärsänglarna. Medlemskapet kostar 1.000 kronor per månad och det finns inga krav på ytterligare

investeringar. Tanken är att medlemmarnas investeringar matchas av ägarna till

Affärsänglarna i Malmö med målet att täcka halva kapitalbehovet vardera.

I avgiften ingår tilldelning av aktier i bolagen som nätverket investerar i, möjlighet att

investera mer än det som ingår i avgiften och tillgång till Affärsänglarna i Malmös team med ekonomer och affärsutvecklare. Målet är att varje tusenlapp ska generera 1.250 kronor tillbaka, men precis som vid andra typer av ängel investeringar så handlar det om långsiktiga investeringar med hög risk.

– Det är svårt att som småsparare sälja av aktier i onoterade företag. Du måste själv hitta köparen och navigera i skillnaden mellan teoretiskt värde och likvidvärde. Men vi hoppas att medlemmarna vill göra hela resan med oss, den stora vinsten kommer till exempel om en ny storägare vill köpa ut alla småsparare eller om bolaget börsnoteras. Men varje projekt har hög risk och därför är vårt mål att få till fem till sju investeringar om året, säger Sami Sulieman.


Affärsänglarna i Malmö drivs av makarna Sulieman och har i dag tio anställda. Skalbarhet och långsiktig avkastning är några av kriterierna för de bolag som nätverket ska finansiera. Fokus kommer att ligga på teknikbolag, men även andra branscher kan bli aktuella.

Commentaires


bottom of page