Gränsen är nådd för börsen.
Sedan den kraftiga nedgången våren 2020 till följd av Corona-pandemin gick den upp över 100 procent innan den till slut backade till följd av ett allmänt osäkert läge på marknaden.
Den senaste tiden har börsen kännetecknats av en kraftig volatilitet, vilket inte är så konstigt med tanke på det osäkra läget i samhället. Stigande inflation, höjda räntor och inte minst den rådande situationen i Ukraina och övriga Europa gör att de flesta börsexperter och analytiker är överens om att sötebrödsdagarna på börsen är över för den här gången. Vi står troligtvis inför – om inte en börskrasch – så i alla fall en ganska rejäl nedgång. Jag håller det inte för osannolikt att vi ser ned en nedgång på börsen runt 30–35 procent under 2022.
För två år sedan, under våren 2020, var det många som sålde i panik när börsen rasade, ett drag som de flesta sedan ångrade när börsen steg snabbt och kraftigt. Att sälja när börsen står som lägst är aldrig att rekommendera – har du inte hunnit sälja av ditt innehav innan raset, är rådet alltid att sitta still i båten. Och att förutse exakt när börsen ska gå ner och hur mycket är näst intill omöjligt. En sak kan i alla fall sägas med säkerhet, och det är att börsen kan vara rationell betydligt längre än vad du som aktieägare kan vara solvent. Generellt är index bättre än enskilda innehav eftersom du som småsparare aldrig kan vara smartare än marknaden, över tid.
När börsen stod som lägst var det även många som passade på att bunkra upp och köpa aktier som aldrig förr, något som visade sig vara ett lyckokast med en kommande periodens extrema uppgång. Men, och detta bör understrykas – att börsen steg så snabbt och kraftigt efter fallet våren 2020 tillhör inte det vanliga. Börsen är inte ett ställe för snabba klipp, och ska inte vara så heller. Har man samma förhoppningar på hur börsen ska agera denna gång, är det hög risk att man blir besviken.
Råden om hur aktieägarna ska agera i detta osäkra läge är och har varit många. De flesta anser att i alla fall småspararna ska fortsätta ha sina pengar på börsen, och inte agera i panik. Så far, so good. Att agera i panik eller på impuls är sällan ett lyckat drag. Men något som inte framhålls särskilt ofta är att när det är stora risker på marknaden och ett ogynnsamt läge på börsen, är det guldläge att investera i onoterade bolag.
Hur kan det komma sig? Onoterade bolag är inte en del av marknaden och påverkas därför inte av nedgången eller det allmänt osäkra läget. De som har möjlighet att göra onoterade investeringar nu kan göra det med rabatt då investeringsrundorna blir gynnsammare när det är skakigt på börsen. Som investerare ska man dock vara varse om att det kan vara svårare att resa kapital när det gäller onoterade bolag då denna investering inte går att belåna. Man ska även vara medveten om att pengarna som investeras är låsta fram till dess att det sker en större förändring i det onoterade bolaget så som till exempel ett uppköp eller en börsnotering.
Onoterade bolag är ett tillgångsslag som alla andra, det vill säga noterade bolag, fastigheter råvaror etcetera. Med andra ord, vill man ha en väl diversifierad portfölj bör man ha lite av varje. Nämnas bör också att alla större investerare inklusive våra stora statliga AP-fonder har onoterade tillgångar, just av den anledning att en onoterade bolag inte påverkas av börsen men framförallt då det är här de stora pengarna går att tjäna. Jämfört med börsen som i genomsnitt ger 8–10 procent avkastning per år, ger en investering i onoterade bolag runt 25 procent avkastning årligen.
Hur ska man då som småsparare agera när börsen skakar? Är pengarna du investerar på börsen inte tänkta att användas på många år, gör du bäst i att låta dem vara. Kanske bör du också, för din egen sinnesro, glömma bort börsen för ett tag. Att gå in och kolla det egna innehavet när börsen är skakig eller till och med på nedgång, gör ingen gott.
Är det däremot så att du inte behöver tillgång till ditt kapital under de närmsta åren och du har möjlighet till, och är nyfiken på, att investera i onoterade bolag är det ett guldläge att göra det nu. Som alltid är det dock viktigt att göra egna analyser och utgå från det egna läget. Trots erfarenheter, analyser och expertis är det ingen som sitter med en spåkula och kan säga exakt när saker och ting ska ske och vad följderna kan bli. Det enda som kan sägas med säkerhet är att vi står inför en mycket spännande kommande period, både på börsen och för onoterade bolag, där möjligheterna kan sägas vara oändliga för den som har is i magen och vågar tänka utanför boxen.
Sami Sulieman, entreprenör och medgrundare av Affärsänglarna i Malmö och Shake-Up Day
Comments